Soğuğa dayanıklı incir çeşitleri

Soğuğa dayanıklı incir çeşitleri

 

Soğuğa dayanıklı incir çeşitleri 

İncir denilince ilk önce Aydın sonra da Bursa’nın ilk aklımıza gelen yerler olması incirin doğal yetişme alanlarının genellikle Bölge 10 ve Bölge 9 olmasındandır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan incir çeşitleri Bölge 8 ve aşağısı bölgelerde sorun yaşamaktadırlar ve soğuk bölgelerde yetiştirilebilecek çeşitler konusunda yeterli araştırma bulunmamaktadır.

 

İnternette soğuk bölgelerde (Bölge 8, Bölge 7, Bölge 6 ve hatta Bölge 5) yetiştirilebilecek incir çeşitleri araştırıldığında incir meraklılarının ve uzmanlarının normal fidanlıklarda muhtemelen bulamayacağınız çeşit adlarından bahsettiklerini görürsünüz.

 

Soğuğa dayanıklı incir çeşitlerini düşünmeden önce hangi çeşit olursa olsun genç fidanların yaşlı fidanlara göre soğuğa karşı daha hassas oldukları dikkate alınmalıdır. Soğuğa dayanıklılık sınırındaki bölgelerde ne kadar korusanızda ilk 2-3 yıl gövde tamamen ölebilir. Soğuğa dayanıklı bir çeşidi diktiğinizi varsayarak incir fidanınız tekrar köklerinden sürecektir. Ayrıca incirler geçirgen topraklarda daha iyi performans gösterir ve taban suyu yüksek yerlerde sorun yaşarlar.

 

Çeşitlere gelecek olursak; incir severlerin soğuk bölgelerde yaşadıkları deneyimler aşağıdaki çeşitleri öne çıkarmaktadır:

 

Sal’s fig,

Marseilles Black VS,

Celeste,

Adriatic JH,

Hardy Chicago,

Ronde de Bordeaux,

Dalmatie,

Malta Black,

Brooklyn White,

Takoma Violet,

Atreano,

Violette de Bordeaux,

Longue d’aout,

Borholm’s Diamond,

Eastern Brown Turkey,

Olympian,

Black Betlehem ve

Florea (Mishurinska-10) …

Yukarıdaki çeşitlerin bir çoğu gövdesi tamamen donsa bile kökten gelen yeni sürgünleri aynı sezon meyve vermektedir. Ayrıca kendine verimli çeşitlerdir ve diğer çeşitlere göre daha kısa sürede meyveleri olgunlaşır.

 

Bizde soğuk bölgelerimizde tarama yapıyoruz. Şu an gözlemlemekte olduğumuz bir çeşit mevcut. Bölge 7 ve 820 rakımda yetişen 50 yaş civarı bir incir ağacı. Her kış -15 derece ile -19 derece arası havalara alışık olan ve 2015 yılında -23 derece yaşayıp hiç don zararı görmemiş bir ağaç. Meyveleri Ağustos ortasında olgunlaşıyor. Bu sezon meyvelerinden topladığımızda daha ayrıntılı bilgi paylaşacağız.

 

Soğuğa dayanıklı incir çeşitleri ve yetiştiriciliği hakkında daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki forumlar ve siteleri takip edebilirsiniz:

ourfigs.com/forum

figs4funforum.arghchive.com

figdatabase.com

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.